L'ARGENTÍ JUAN PABLO ZARAMELLA, PREMI ANIMATION MASTER I LA CREADORA ROMANESA ANCA DAMIAN, PREMI HONORÍFIC D’ANIMAC 2023

1 de desembre de 2022

Anca Damian rebrà el guardó en la 27a Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya que se celebrarà a Lleida del 23 al 26 de febrer i online del 3 al 12 de març

En una edició que celebrarà la creativitat de l’animació llatinoamericana, sota el lema “LatAm boom!”, Juan Pablo Zaramella serà distingit amb el Premi Animation Master per ser un dels animadors contemporanis stop motion més destacats internacionalment

A partir de l’1 de desembre s’obren les convocatòries per participar a Incubator, Animacrea i Animac Campus

 

La 27a edició d’Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, concedeix el Premi Honorífic a una de les directores més destacades del panorama de l’animació mundial, la romanesa Anca Damian (Romania, 1962), per mostrar en la seva prolífica obra els reptes del món contemporani amb imaginació i innovadores propostes estètiques en el llindar del documental animat. Les seves pel·lícules, produïdes principalment des de la seva productora Aparte Film, s’han distribuït arreu del món i ha estat guardonada amb nombrosos premis internacionals, com ara el Premi Cristal al Millor Llargmetratge a Annecy 2012, el Premi al Millor Director a Varsòvia, el Premi Internacional Mirada a Madrid i el Premi Audentia d’Eurimages, entre moltes altres distincions.

En una edició dedicada a l’animació llatinoamericana, sota el lema “LatAm boom!”, el Premi Animation Master d’Animac 2023 serà per a un creador llatinoamericà de prestigi, com és l’argentí Juan Pablo Zaramella (Argentina, 1972), que rebrà el guardó per ser un dels animadors contemporanis stop motion més destacats de l’escena internacional.

A partir d’avui, 1 de desembre, s’obren les convocatòries per participar en els apartats professionals d’Animac: Incubator, Animacrea i Animac Campus. Tota la informació estarà habilitada a la pàgina web del certamen www.animac.cat.

 

 

ANCA DAMIAN, PREMI HONORÍFIC D’ANIMAC 2023

Nascuda a Romania, Anca Damian va estudiar a l’Acadèmia de Teatre i Arts Cinematogràfiques de Bucarest on es va llicenciar en Cinematografia i posteriorment va obtenir un doctorat en Arts, Cinema i Mitjans de Comunicació. Ha treballat com a directora, guionista i productora de diversos documentals sobre temes relacionats amb l’art i ha estat directora de fotografia de dos llargmetratges i diversos curtmetratges.

El seu segon llargmetratge, el documental d’animació, “Crulic: The Path to Beyond” (Romania, 2011), va aconseguir el Premi Cristal d’Annecy 2012, ha estat seleccionat en més de 150 festivals internacionals com Locarno i Telluride, i ha rebut més de 35 premis internacionals.

La seva extensa filmografia inclou títols com “The Magic Mountain” (Romania, 2015) Premi a la Millor Pel·lícula als festivals de Zagreb i d’Amiens, i Premi Audentia d’Eurimages, entre altres guardons; “Moon Hotel Kabul” (Romania, 2018) guardonat amb el Premi al Millor Director a Varsòvia i Premi Mirada Internacional al Festival de Cinema de Madrid; “Marona’s Fantastic Tale” (Romania, França i Bèlgica, 2019) distingit amb el Premi Especial del Jurat al festival Animation Is Film de Los Angeles, Premi André-Martin a la Millor Pel·lícula Francesa d’Animació al Festival d’Annecy 2021 i Gran Premi al Festival Anime de Tòquio 2020, entre altres guardons.

Més recentment ha estrenat “The Island” (Romania, 2021), una faula musical sobre el mite de Robinson Crusoe al revés. Robinson és metge i la seva solitud és voluntària en una illa envaïda per migrants, ONG i guàrdies. Ell salva Divendres, nàufrag, únic supervivent d’un vaixell il·legal de refugiats. Durant el seu viatge a l’illa, Robinson es troba éssers i esdeveniments extraordinaris. S’enfrontarà als afers corrents a través de la poesia visual i el simbolisme en un món on tothom busca el seu paradís. La direcció artística d’aquest film la signa la reconeguda il·lustradora Gina Thorstensen, autora del cartell d’Animac en les dues edicions anteriors de la Mostra i que enguany ha cedit el relleu a la il·lustradora i animadora valenciana Rocío Álvarez, que ha donat forma al cartell i a la careta animada d’Animac 2023.

Actualment, està immersa en la producció del seu quart llargmetratge d’animació titulat “Starseed”, que planteja la història d’una noia albina que intenta sobreviure en un barri pobre de Zimbàbue anomenat irònicament Los Angeles. La història en 3D utilitza l’eina narrativa per crear un personatge amb un anhel per allò que està més enllà del seu entorn familiar, físic i personal. Per a aquest projecte, Damian compta, un cop més, amb la directora d’art Gina Thorstensen.

 

 

PREMI ANIMATION MASTER 2023 PER AL CREADOR ARGENTÍ JUAN PABLO ZARAMELLA

El director, animador i il·lustrador argentí Juan Pablo Zaramella rebrà el Premi Animation Master d’Animac 2023 per ser un dels animadors contemporanis stop motion més destacats internacionalment. El seu estil d’estètica senzilla, sentit del ritme i de l’humor desenvolupat en els seus curts i sèries, l’han col·locat en el podi de l’animació mundial.

El seu curtmetratge “Luminaris” (Argentina, 2011) va obtenir el Record Guinness al curt animat més premiat amb 324 guardons, incloent-hi el Premi del Públic i Fipresci de la Crítica Internacional a Annecy, i una preselecció per als Oscars. En aquests moments, Zaramella prepara el seu primer llargmetratge animat titulat “Soy Nina”, projecte guanyador del premi Ciclic a Annecy-Mifa 2020.

A més, Animac dedicarà una retrospectiva a l’obra de Zaramella, així com una exposició itinerant comissariada per Angie Zamblera, sent Animac la seva primera seu europea.

 

 

OBERTES LES CONVOCATÒRIES PROFESSIONALS PER PARTICIPAR A INCUBATOR, ANIMACREA I ANIMAC CAMPUS

Des d’avui, 1 de desembre, estan obertes les convocatòries per participar en els apartats professionals d’Animac: Incubator, Animacrea i Animac Campus. Tota la informació estarà habilitada a la pàgina web del certamen www.animac.cat.

Incubator és el punt de trobada per als creadors i professionals de l’animació, on es presenten projectes en estat embrionari davant un panel d’experts.

L’espai Animacrea aplega any rere any les millors escoles d’animació nacionals i internacionals. En aquest espai es compaginen els estands professionals amb l’activitat més lúdica i experimental per a les famílies i visitants, amb tallers d’animació on descobrir les tècniques i el potencial de l’animació com a mitjà expressiu.

L’Animac Campus està especialment pensat per a estudiants d’animació, cinema, audiovisuals, art o disseny que vulguin viure l’experiència Animac amb els companys de classe.

 

 

Adjuntem fotografies d’Anca Damian i de Juan Pablo Zaramella, així com fotogrames d’alguns dels seus films

 

 

MÉS INFORMACIÓ

Premsa Animac

682437748

premsa@animac.cat