LA DIBUIXANT ROSER CAPDEVILA, PREMI TRAJECTÒRIA D’ANIMAC 2024

30 de gener de 2024

Es reconeix una llarga trajectòria extraordinària i la capacitat de la seva obra de penetrar en la cultura popular amb personatges infantils icònics com Les Tres Bessones, que han passat del paper a la pantalla i ja formen part de l’imaginari col·lectiu a Catalunya

A la Mostra es projectarà el llargmetratge Les Tres Bessones i Gaudí i capítols de la sèrie Les Tres Bessones i Les tres bessones bebès, i es durà a terme una trobada i signatura de llibres amb l’autora

 

Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, que organitza l’Ajuntament de Lleida, atorga el Premi Trajectòria a la il·lustradora, escriptora i creadora Roser Capdevila (Barcelona, 1939), en reconeixement al seu llegat i a la capacitat de crear obres que han penetrat en la cultura popular, com Les Tres Bessones, que han passat del paper a la pantalla i ja formen part de l’imaginari col·lectiu al nostre país. Capdevila recollirà el guardó en l’acte de cloenda de la 28a edició d’Animac, que es durà a terme el diumenge 18 de febrer a les 19.30 h a la Sala Ricard Vinyes.

Durant la Mostra, a l’espai Open Screen es projectaran capítols de les sèries Les Tres Bessones i Les tres bessones bebès, de la il·lustradora barcelonina, i també està prevista la projecció del llargmetratge Les Tres Bessones i Gaudí el diumenge 18 de febrer, a les 16 h, a la Sala Ricard Vinyes. El mateix dia, a les 17.30 h, es durà a terme una trobada amb l’autora i signatura dels seus llibres al foyer principal de La Llotja.

 

ROSER CAPDEVILA, PREMI TRAJECTÒRIA

Il·lustradora amb una llarga trajectòria dins del món cultural, de ben jove va iniciar la seva activitat professional il·lustrant estampats sobre teles i creant pintures a l’oli i aquarel·les. L’any 1980 va començar a escriure i a il·lustrar llibres infantils, així com obres de divulgació i entreteniment dirigides a joves i adults.

L’any 1983, inspirant-se en les seves tres filles bessones, Teresa, Anna i Helena, va crear els personatges de Les Tres Bessones, que aviat es van fer populars dins i fora del país; tant és així que van propiciar una sèrie de televisió que s’ha emès a 158 països. Dins del món animat, destaca el disseny dels personatges de la Koki, una gallina de plastilina, i la sèrie Les tres bessones bebès. D’altra banda, molts dels seus llibres han estat traduïts a 35 llengües.

Ha estat guardonada amb nombrosos premis, entre els quals destaquen: Premi Nacional de Cinema i d’Audiovisual i Creu de Sant Jordi, ambdós concedits per la Generalitat de Catalunya; Premi Trajectòria, atorgat pel Gremi d’Editors de Catalunya; Medalla de Oro de las Bellas Artes del Ministeri de Cultura; Medalla d’honor del Parlament de Catalunya; Medalla d’Or de la Generalitat  de Catalunya (2022).

El 2011 va donar el seu llegat, que sumava més de 3.000 peces entre dibuixos, litografies, gravats i contes, a la Biblioteca de Catalunya.

 

ANIMAC 2024 “DIVERSITY”

Animac tindrà com a temàtica la diversitat al cinema animat sota el lema “Diversity”. En els darrers anys la indústria del cinema d’animació està fent passos cap a una major diversitat en termes de veus, històries i personatges. Els estudis han reconegut la importància de reflectir la riquesa d’experiències humanes, representant no només diverses cultures, sinó també una varietat d’identitats de gènere, orientacions sexuals i habilitats físiques i cognitives.

La diversitat serà el leitmotiv d’una programació que s’anunciarà més endavant per rebre a Lleida el millor del cinema d’animació amb sessions monogràfiques i retrospectives, a més d’una acurada selecció de curtmetratges i llargmetratges de recent creació d’arreu del món, conferències i masterclasses per a tot tipus de públic.

A més d’estar present la temàtica de la diversitat en els films, la pròxima edició d’Animac s’obre a integrar col·lectius que fa anys que treballen i reivindiquen la inclusió des de diferents vessants. Animac organitzarà un taller amb Down Lleida, a càrrec de Toni García, director del llargmetratge animat D’Artacan i els tres gosqueters (Espanya, 2021) i l’animador Lluís Viciana, i un taller sobre identitats LGTBIQ+, a càrrec del realitzador, animador i activista Emilio Martí.

Els espais estaran adaptats, hi haurà un Punt Lila, i es programaran sessions relaxades pensades per a persones amb necessitats especials, entre altres novetats.