Entrevista amb Glen Keane

16 de gener de 2022

Durant aquest darrer Festival Internacional d’Animació d’Annecy, vam tenir la increïble oportunitat d’entrevistar la llegenda de l’animació Glen Keane, que va presentar el seu darrer curt, “Dear Basketball”!

Animac Magazine: Vas començar a Disney als anys 70. Com va evolucionar i va canviar durant el temps que vas estar allà, i quins van ser alguns dels teus moments favorits?

Glen Keane: Quan vaig arribar-hi, l’estudi eren unes 55 persones. Era un estudi petitíssim comparat amb allò que va ser o allò en què es convertiria. Solien ser mil persones, i se n’havien convertit en 50, encara que les habilitats d’aquest petit grup eren tals que podrien fer una pel·lícula per ells mateixos. I ho van fer. Però se’n van adonar, quan ja s’acostaven als 65, als 70; que no podrien fer això per sempre. Així que van començar a portar gent jove – com jo mateix, que tenia 20 anys – i era més com una escola, com una universitat on els professors eren tots senyors amb suèters i venien diàriament amb el menjar de casa en una bossa de paper, i Frank [Thomas] i Ollie [Johnston] sempre feien les mateixes coses… I llavors estàvem nosaltres, els joves, corrent pels passadissos jugant al voleibol sense camisa ni sabates. Era llibertat i diversió, i Frank i Ollie deien “és meravellós tornar a tenir vida en aquests passadissos!”. Però també era una època atemoridora. T’estava ensenyant gent que tenia unes aptituds tan altes, i les meves estaven tan baixes, que no podies evitar sentir-te tan honrat com aclaparat – la qual cosa és la sensació adequada, si has d’aprendre. No pots aprendre si el teu cap és ple del teu propi orgull. I fins i tot si et quedava una mica d’orgull, diguem que a la teva antiga escola eres el millor dibuixant de la classe, era ràpidament destruït en un moment de dos minuts en què Frank Thomas dibuixava per sobre dels teus dibuixos. De sobte t’adonaves: “No sóc res. Què estic fent? Mai ho aconseguiré!”. I aquesta era la meva actitud al principi, anhelant desesperadament aprendre i créixer.

glen keane

AM: Has esmentat haver-te inspirat en la teva família per a alguns dels personatges més icònics que has animat. Et va ajudar això a connectar amb els personatges i influenciar la teva feina de manera positiva?

GK: Bé, no faig servir la meva família perquè tingui el recurs d’usar-los – en el meu cas, he d’entendre el personatge del tot, i estic constantment buscant la manera de resoldre un problema. Amb “Tarzán”, estava veient les pel·lícules de Tarzan saltant per les lianes i vaig pensar “això és el que faré, animaré a Tarzan saltant una liana”, i tan ràpid com ho vaig animar, era tan estàtic! Un sol posat, avorridíssim. I vaig pensar, “què faré ara? Com ​​es mourà Tarzan per la jungla?”. Però cada nit, tornava a casa i m’asseia al costat del meu fill, i tenia un monopatí i les seves canyelles estaven esquinçades d’intentar fer trucs amb ell, baixant baranes… I vam veure vídeos d’esports extrems, i era com “espera !Tarzan fa esports extrems – i si fos un surfer d’arbres, i baixés per les branques?”, i de sobte la idea sencera hi era i el meu fill havia estat la porta cap a la mateixa. Quan estava amb Ariel, havia fet personatges com l’ós a “Tod i Toby” i Ratigan a “Basil el Ratolí Superdetective”. I se suposava que havia de fer Úrsula a “La Sirenita” – però llavors vaig sentir a Jodi Benson cantar “Part del teu Món” de Howard Ashman i Alan Menken. Una cançó tan bonica – em vaig dir, “he de fer a aquest personatge”. Així que vaig parlar amb els directors, Ron [Clements] i John [Musker], i els vaig dir “he de fer a Ariel”. Em van dir, “saps dibuixar noies maques?”. Els vaig dir “¡clar! Porto dibuixant la meva dona des que ens vam casar, puc fer això!”. I ella es va convertir en la meva inspiració per a Ariel. I per a “Enredados”, per a Rapunzel; la meva filla Claire, quan tenia 6 anys, volia pintar la seva habitació. I Linda, la meva dona, va dir “ni de bon tros deixarem una 6 anys solta a la casa amb pintura fresca”. Així que quan estava amb Rapunzel, Claire acabava de graduar-se de l’acadèmia d’art a París, així que la vaig contractar i li vaig dir “Claire, Rapunzel és una artista, necessito algú que sigui aquesta artista a la pel·lícula. Rapunzel sobreviu a la torre usant el seu art perquè desapareguin les parets, series Rapunzel per a mi?”.I va dir que sí, i totes les pintures a les parets són de Claire. En realitat és una cosa que el meu pare feia – ell va crear “The Family Circus”, una tira còmica basada en la família. És el que vaig aprendre, fes servir el que coneixes.

duet

AM: “Duet” va ser el teu primer treball en realitat virtual. Quin va ser el desafiament més gran durant el procés d’adaptar-te a aquesta nova tècnica i què vas trobar més fàcil?

GK: El desafiament més gran… Primer, adonar-te que no hi ha talls. Mai. I vaig creure que seria impossible, però llavors em vaig adonar que a la meva ment no hi ha mai talls. Ariel, quan res fora de la pantalla, segueix aquí! Simplement no la veus, però a la meva ment, vet aquí. Simplement mantindré els personatges allà, tot el temps. Així que aquest va ser un obstacle fàcil. Al principi ho creia complicat, però vaig saltar l’obstacle. El més difícil va ser que, el primer dia que vaig arribar a Google, un dels programadors va dir “Sabes, Glen, ens ajudaria molt si animéssiu 60 fotogrames per segon en comptes de 24”. Com lidies amb això? És a dir, sabia que 24 dibuixos són un segon, però no és que em demanessin animar 48 fotogrames, o res divisible per 24. Vaig pensar “això arruïna tot el timing! Fa gairebé 40 anys que penso amb mentalitat de 24 fotogrames”. Però llavors vaig recordar veure a Disney, a totes les taules dels Nine Old Men, un metrònom. L’oficina del director es deia l’Habitació Musical; perquè als vells temps de les “Silly Symphonies”, havien de gravar la músca primer. Així que, mentre la música sonava, animaves al ritme de la mateixa, tenies el metrònom i el director comprovaria tots els temps. Així que em vaig adonar que per a ells, això era 24, i això els resultava estrany! 24 fotogrames per segon, si mai has animat, és rar! Però en van sortir gràcies a un metrònom. Em vaig descarregar una app de metrònom, i va ser tot [esqueixa dits] “60 dibuixos! 60 dibuixos! 60 dibuixos!”.

dear basketball

AM: “Dear Basketball” és un curt meravellós i emotiu. Com va néixer el projecte, i com va influir Kobe Bryant la teva feina?

GK: Bé, Kobe havia vist “Duet”. És fan de l’animació. A més de ser un tipus increïblement intel·ligent, sembla estimar l’animació i el cinema i aquestes formes de narrativa, així que en acostar-se el final de la seva carrera, està pensant sobre allò que vol fer, i és explicar històries en animació. Així que va contactar amb Karen Dufilho a Google, ella va contactar amb mi i em va dir “a Kobe li agradaria conèixer-te”. Així que ell i la seva dona i dues filles van venir al nostre petitíssim estudi a West Hollywood. Em preocupava que es fes un cop al cap amb una de les bigues baixes de l’estudi [riu]. Però va entrar, i és un lloc tan humil, i jo sabia que havia estat parlant amb DreamWorks i Disney i Pixar, buscant un lloc on fer una pel·lícula. I venia al nostre estudi, que és una casa petitíssima dels anys 20, i tan aviat com va entrar al menjador, que vam transformar a la sala d’història, va dir “això és perfecte”. A la seva ment, era perquè era real. Hi havia storyboards a les parets, i era una cosa autèntica. Així que ell i jo ens vam asseure i vam tenir una conversa de 4 hores sobre creativitat i el nostre amor comú per Beethoven. Quan jo animava la transformació de la Bèstia, l’animava escoltant la Novena Simfonia, i quan ell competia en un dels seus partits de campionat, jugava el partit sencer amb la Cinquena sonant al cap. Ens vam adonar que hi havia aquesta connexió creativa entre tots dos, i així va començar tot. Va portar la carta al bàsquet, una carta molt vulnerable i sincera descrivint l’amor pel joc d’un Kobe de 6 anys i donant-li les gràcies per concedir-li el somni de convertir-se en un Laker. I va voler que fos dibuixat a mà.

AM: Què en penses de l’estat actual de l’animació? Hi ha alguna cosa que trobes a faltar i alguna cosa que estimis especialment?

GK: El que m’agrada ara mateix és que ningú no sap on anem. I m’hi sento còmode perquè no tinc ni idea d’on vaig jo. Quan me’n vaig anar de Disney, ja fa quatre anys, me’n vaig anar amb una sensació que s’acostava alguna cosa nova però no tenia ni idea del que era. La meva dona, mentre parlàvem, em va dir “on aniràs, què faràs?”. Li vaig dir “No ho sé. A Google?”. Em va dir “què? Google? Tu no fas el que fa Google.” I li vaig dir, “Ho sé, per això m’agrada!”. Suposo que m’atreu molt portar l’animació a llocs on no es fa animació o on no l’entenen; o estan oberts a ella, llestos per a ella. Quan era jove, Ollie Johnston em va dir “Glen, faràs coses més grans que nosaltres algun dia”. Tant de bo mai hagués dit això, perquè vaig pensar “qui farà alguna cosa més gran que “Pinotxo”?”. És impossible. Durant anys vaig portar això a la meva esquena, pensant “mai seré més gran”. Però després d’anar-me’n de Disney, em vaig adonar: no parlava de ser més gran en qualitat, parlava d’aplicació. D’agafar els principis que ells van descobrir i aplicar-los en maneres que ell ni tan sols podia imaginar. I això és el que la meva vida ha estat.