El dibuixant Miguel Gallardo, premi Trajectòria d'Animac 2022

16 de febrer de 2022

En reconeixement de la seva obra artística, Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya que organitza l’Ajuntament de Lleida, atorga el Premi Trajectòria 2022 al dibuixant Miguel Gallardo (Lleida, 1955), per la seva brillant i fructífera carrera com a il·lustrador, narrador d’històries gràfiques i per la seva genialitat a l’hora d’expressar-se a través dels seus personatges.

“Gallardo és un dibuixant clau del nostre país i les seves imatges, en forma de cartells, llibres, tebeos i, fins i tot, animacions, formen part de la nostra cultura i transcendeixen les nostres fronteres. Gallardo porta gairebé 50 anys de professió al llarg dels quals ha donat vida i color a personatges i entorns de tota mena, demostrant que és un extraordinari dibuixant, un mestre del color i que la seva imaginació és prodigiosa. D’altra banda, el considerem un amic de la Mostra, generós i compromès amb el seu entorn artístic. A banda dels mèrits professionals, ens fa molta il·lusió poder retre homenatge a un dels més destacats artistes lleidatans l’obra del qual es troba avui al fons del Museu d’Art Jaume Morera de la ciutat”, explica Carolina López, directora d’Animac.

Miguel Gallardo agraeix el premi amb aquestes paraules: “gràcies per aquest honor, em sento un privilegiat per poder fer el que més m’agrada, privilegiat que Animac em concedeixi el Premi Trajectòria 2022 i que això sigui a Lleida, per mi té un valor afegit i molt emote”.

Des dels seus inicis als anys 70, Gallardo ha passat pel món del còmic i la publicitat, on va descobrir el seu amor per l’animació i explorat el dibuix com una eina de comunicació potent. És il·lustrador habitual de La Vanguardia i El País, i també podem veure les seves vinyetes al Herald Tribune, The New York Times i The New Yorker.

A més d’un dels creadors clau del còmic underground espanyol, amb el seu cèlebre personatge “Makoki” al capdavant, Gallardo és també autor de la novel·la gràfica “María y yo” (2007), que narra les aventures i viatges amb la seva filla María, que pateix trastorn de l’espectre autista, i que ha estat portada al cinema en un documental dirigit per Félix Fernández de Castro, que barreja la imatge real amb les animacions del mateix Gallardo.

Compromès amb la difusió de l’autisme, Gallardo és també autor del curtmetratge d’animació “El viaje de María” (2010), una petita excursió al món interior d’una adolescent amb autisme, un viatge ple de color, amor, creativitat i originalitat, i a més ha realitzat xerrades i tallers per tot el món partint de les seves experiències de comunicació amb la seva filla.

En col·laboració amb el Museu d’Art Jaume Morera, durant Animac està prevista una exposició al foyer del Teatre de la Llotja de Lleida amb una selecció dels dibuixos originals de Miguel Gallardo, que formen part de les col·leccions del Museu gràcies a la donació de l’autor.

Animac 2022 “Forces of Imagination”, presencial a Lleida del 3 al 6 de març i online del 4 al 13 de març

La 26a edició d’Animac, que organitza l’Ajuntament de Lleida presencialment del 3 al 6 de març i online del 4 al 13 de març, tindrà com a tema central la força de la imaginació (“Forces of Imagination”) i comptarà amb el millor del cinema d’animació, amb sessions monogràfiques i retrospectives de pel·lícules que exploren el tema de la imaginació i la seva força expressiva, a més d’una acurada selecció de curtmetratges i llargmetratges de recent creació d’arreu del món, conferències i masterclasses per als amants de l’animació.