L'epicentre del cinema d'animació arrenca a Lleida!

4 de març de 2022

Animac 2022 ha arrencat avui amb força amb la sessió inaugural al Teatre de la Llotja de Lleida, on s’ha entregat el guardó al Premi Honorífic 2022, el prestigiós creador suís Georges Schwizgebel, per la seva originalitat i virtuosisme que el converteixen en tot un referent dins l’animació més expressiva i plàstica. Schwizgebel ha agraït el reconeixement atorgat per Animac i ha destacat la qualitat de la Mostra, fent una especial menció als cartells de totes les edicions.

Durant la inauguració, s’han projectat dos dels curtmetratges de SchwizgebelErlkönig (2015), basat en el poema de Goethe amb música de Schubert i Liszt, que ha comptat amb la banda sonora en directe, interpretada per la jove pianista de Pals Emma Stratton, i s’ha estrenat a Espanya Darwin’s Notebook (2020), un curtmetratge sobre el colonialisme, les tribus i l’home supremacista blanc, que va guanyar l’any passat el Premi del Cinema Suís a la millor pel·lícula d’animació.

En una edició on la força de la imaginació és la protagonista, Animac dedicarà al mestre suís una completa retrospectiva amb els seus curtmetratges més significatius, amb un estil original i virtuós de narrar i animar a través de tècniques variades i plàstiques, que es complementarà amb una masterclass, prevista per diumenge, 6 de març, on els amants del cinema d’animació profunditzaran en l’univers creatiu de Schwizgebel.

En la cerimònia inaugural, s’ha fet entrega també del Premi Animation Master d’Animac 2022 al geni nord-americà dels efectes visuals Phil Tippett que, malgrat no poder estar físicament a Lleida, ha enviat un vídeo agraint la distinció. El creador californià ha finalitzat recentment el projecte dels seus somnis, Mad God, al qual ha dedicat 30 anys, un film experimental ambientat en un món de monstres, científics bojos i porcs de guerra, fet amb tecnologia que abasta tota la història del cinema, i que es projectarà a Animac demà divendres. I dissabte es connectarà en directe des del seu estudi de Berkeley per mantenir una conversa juntament amb el seu amic i animador Sam Orti (Conflictivos Productions) i la directora de la Mostra, Carolina López, a La Llotja.

L’acte ha tingut també un moment en record del realitzador, dibuixant i il·lustrador lleidatà Miguel Gallardo, amb la projecció del curtmetratge d’animació El viaje de María (2010) En aquesta edició, Animac li otorga el Premi Trajectòria i li rendirà un sentit homenatge juntament amb el Museu d’Art Jaume Morera, amb una exposició, al Foyer de La Llotja, amb una part representativa de la col·lecció d’originals i reproduccions que l’artista va donar el 2020 a l’Ajuntament de Lleida, amb destí als fons del museu.

La inauguració d’Animac ha comptat també amb dues premières mundials: s’ha projectat el curtmetratge Baroudeur (2022) de l’italià establert a Suïssa, Mauro Carraro, que és a Lleida per presentar la pel·lícula i oferir una conferència, i també ha estat première mundial en sala de cinema la projecció de No Ordinary Joe (2021), el nou film del britànic Barry JC Purves, mestre de l’animació stop motion que té més de seixanta premis internacionals a les seves pel·lícules. I ha completat la sessió inaugural, la projecció del film Au revoir Jérôme! (2021) dirigit per Adam SillardGabrielle Selnet i Chloé Farr, premi especial del jurat internacional al millor curtmetratge en la recent edició de la Berlinale, i A Film About a Pudding (2021) de Roel van Beek.

Fins diumenge, podrem veure fins a 251 films en les diferents seccions de projeccions (Curts, Futur Talent, Petit Animac, Monogràfics, Retrospectives i Llargmetratges), i convidats nacionals i internacionals de luxe que presentaran les seves darreres pel·lícules, oferiran conferències, repassaran els seus universos creatius i ens ensenyaran els nous projectes que tenen en marxa.

El talent ja consagrat es barrejarà amb les joves promeses que presenten els seus curtmetratges a la secció Futur Talent i al nou apartat d’Animac Talent.cat, o mostren els seus projectes en estat embrionari a l’Incubator, on un panel de destacats professionals de la indústria de l’animació els valoraran i donaran la seva opinió com a experts. I els estudiants d’escoles i universitats d’animació ompliran d’activitat l’Animacrea, l’espai d’Animac pensat per experimentar amb les diferents tècniques.