ANIMAC TANCA LA 27a EDICIÓ AMB 23.000 ASSISTENTS I LA CONSOLIDACIÓ DE L’INCUBATOR, EL PUNT DE TROBADA ENTRE EL TALENT EMERGENT I LA INDÚSTRIA DEL SECTOR
La Mostra de Cinema d’Animació de Catalunya ha rebut enguany més de 80 professionals acreditats i 652 persones inscrites a l’Animac Campus
La conferència Juan Medina. Stop motion hecho en México ha centrat l’atenció del públic en l’última jornada d’Animac, on ha parlat dels seus treballs més personals fets amb stop motion
Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, tanca la 27a edició amb prop de 23.000 espectadors, que del 23 al 26 de febrer, han gaudit de la programació d’una edició que ha celebrat la creativitat llatinoamericana. En total s’han pogut veure 288 films: 7 llargmetratges, 4 migmetratges i 277 curtmetratges, dels quals 9 estrenes internacionals i 79 estrenes a Catalunya. I, del 3 al 12 de març, bona part de la programació de projeccions encara es podrà veure a Filmin.
El regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica, Jaume Rutllant, ha valorat molt positivament les xifres d’espectadors i participació en totes les activitats programades “ja que demostra que hem assolit pràcticament la normalitat prepandèmia”. El regidor ha recordat que 14.000 escolars han participat en les sessions escolars i ha destacat que “s’ha consolidat i reforçat la part professional, un dels objectius que tenim des de fa uns anys”. En aquest sentit, ha explicat que “prop de 4.000 persones han assistit a les conferències i en pràcticament totes, s’ha fet ple”. La directora d’Animac, Carolina López, ha confirmat també l’èxit de les conferències, “que són el pont entre els professionals i els joves que aviat entraran a la indústria”.
López també ha ressaltat l’excel·lent acollida i desenvolupament de les sessions d’Incubator, on es presenten els nous projectes i assegura que “aquesta és l’edició d’Animac en què s’ha consolidat l’Incubator, el punt de trobada entre el talent emergent i els professionals que amb generositat ens acompanyen i formen part d’aquests pànels” i ha afegit que “la qualitat dels projectes enguany ha estat espectacular”. A tall d’exemple, ha detallat que, fins i tot, un dels projectes presentat per cinc estudiants bascos, “ha cridat l’atenció de Joaquín Reyes i els productors de la sèrie Pobre Diablo que els han comunicat la voluntat de treballar amb ells”.
Rutllant ha destacat també el nivell dels 30 convidats professionals, com l’argentí Juan Pablo Zaramella, a qui se li ha atorgat el Premi Animation Master, se li ha dedicat una retrospectiva, ha ofert una conferència i ha organitzat l’exposició Zaramella, cuadro a cuadro que ha rebut 2.000 visites al llarg de la Mostra. López també ha recordat que “ha estat un luxe comptar amb autors com Anca Damian, Juan Medina, César Díaz, entre molts altres… i compartir amb ells els seus processos creatius”.
Finalment, López ha subratllat que, tot i que el fil conductor ha estat la creativitat llatinoamericana amb representació de pràcticament tots els països llatinoamericans, “hi ha hagut un altre fil conductor que l’han abordat moltes produccions: la migració”. Per a Carolina López “un festival de cinema també és un termòmetre del moment que vivim i ha estat molt interessant parlar d’aquestes temàtiques des de la mirada dels artistes”.
En la darrera jornada de la 27a edició, la conferència Juan Medina. Stop motion hecho en México ha centrat l’atenció del públic. Medina, que ha parlat dels seus treballs més personals, és actualment un dels animadors més destacats que treballa amb la tècnica animada del stop motion. És cofundador de la productora Outik. La seva feina dona vida als esperits i aborda temes com la infància i la mort. Medina és el guanyador del premi Ariel de l’Academia Mexicana de Artes y Ciencias Cinematográficas (l’equivalent als Goya espanyols) d’animació a l’edició del 2022 amb el seu film Tío. A més, ha guanyat 4 Ariel més amb altres produccions animades i és membre del Sistema Nacional de Creadores del Arte mexicà. Actualment està realitzant el seu primer llargmetratge, Niño carbón.
Aquest vespre tindrà lloc l’acte de cloenda en què és lliurarà el Premi Trajectòria 2023 a la dibuixant Pilarín Bayés (Vic, 1941), per la seva magnífica obra com a il·lustradora, que ha calat en l’imaginari de creadors i creadores, també del món de l’animació. Bayés també participarà aquesta tarda en una signatura de llibres al foyer de La Llotja.