ANIMAC 'DIVERSITY', L'EDICIÓ MÉS DIVERSA I ACCESSIBLE
S’introdueix la llengua de signes en català en diferents conferències i s’està treballant amb la Fundació ONCE per subtitular una sessió per a persones sordes
S’han programat sessions relaxades adaptades per al públic amb trastorns de l’espectre autista (TEA) i s’abordarà la diversitat des de diferents vessants
La Fundació Down Lleida participarà en un taller del qual en resultarà un animatic que es projectarà durant la cloenda de la Mostra
L’objectiu és garantir el dret d’accés a la cultura a tota la ciutadania amb la incorporació de mesures d’accessibilitat física, intel·lectual i sensorial
Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, que organitza l’Ajuntament de Lleida, presenta l’edició més diversa i accessible sota el lema “Diversity”. La finalitat és garantir el dret d’accés a la cultura a tota la ciutadania incorporant mesures d’accessibilitat a nivell físic, intel·lectual i sensorial. En aquesta línia, s’han programat sessions relaxades, s’introdueix el llenguatge de signes en diferents conferències i s’abordarà la diversitat des de diversos vessants i punts de vista amb la col·laboració de diferents entitats.
A banda de la inauguració i la cloenda de la Mostra, com ja és habitual, la llengua de signes en català s’introdueix en tres conferències, una d’elles a càrrec d’Enrique García, tècnic de la Direcció d’Accessibilitat Universal i Innovació de la Fundació ONCE, que versarà sobre l’accessibilitat als videojocs. A més, s’està treballant amb aquesta entitat per definir la sessió més adequada per subtitular-la per a persones sordes.
Pel que fa a les sessions, se n’han programat dues de relaxades: Animac Tranqui i Petit Animac Tranqui, adaptades per al públic amb trastorns de l’espectre autista (TEA). La primera, per a joves i adults, i la segona, per a infants. Durant aquestes sessions el volum de la sala serà més baix que l’habitual, hi haurà més il·luminació i es farà una presentació prèvia per part de l’organització d’Animac per avançar el contingut que es visionarà. A més, els films seleccionats es caracteritzen per ser animacions amb transicions més lentes, temàtiques especialment seleccionades i de baix impacte visual.
Des d’una visió global de la diversitat, s’abordarà aquesta temàtica a partir de diferents mirades i línies, com ara les migracions i el medi ambient, el feminisme i les dones, les identitats LGTBIQ+ o la no-violència, entre altres. En aquest sentit, es durà a terme una conferència sobre el projecte Mianima, que dona suport a la pre producció de projectes dirigits per dones; una altra sobre com tractar la no-violència en l’animació infantil, a càrrec de la creadora Nuria G. Blanco, i una tercera a càrrec del productor Edmon Roc i la guionista Yaiza Berrocal que tractarà el canvi climàtic a través del film Mariposas negras, en fase de producció.
Cal destacar que enguany s’integren a Animac col·lectius que fa anys que treballen i reivindiquen la inclusió des de diferents vessants, com ara la Fundació Down Lleida, que participarà en un taller a càrrec de Toni García, director del llargmetratge animat D’Artacan i els tres gosqueters (Espanya, 2021) i l’animador Lluís Viciana. Durant el taller es realitzarà un animatic (tècnica d’animació que permet donar vida els storyborads) que es projectarà durant la cloenda de la Mostra.
També es durà a terme un taller sobre identitats LGTBIQ+, a càrrec del realitzador, animador i activista Emilio Martí.
A més a més, hi haurà un Punt Lila/Rainbow a l’espai Animacrea el divendres a la tarda i el dissabte al matí. El programa de mà i el díptic informatiu s’han adaptat, en col·laboració amb la Fundació Aspros, en lectura fàcil i s’instal·laran pictogrames a la Llotja per facilitar la correcta interpretació dels espais. Amb tot, l’objectiu és fer que la Mostra sigui accessible.
Cal destacar que, en els darrers anys, la indústria del cinema d’animació ha avançat cap a una major diversitat en termes de veus, històries i personatges. Els estudis han reconegut la importància de reflectir la riquesa d’experiències humanes, representant no només diverses cultures, sinó també una varietat d’identitats de gènere, orientacions sexuals i habilitats físiques i cognitives. Per aquest motiu és el leitmotiv d’aquesta 28a edició d’Animac.