LA 28a EDICIÓ D’ANIMAC TANCA AMB RECORD D’ASSISTÈNCIA I EXCEL·LENT VALORACIÓ DELS PROFESSIONALS DE LA INDÚSTRIA DE L’ANIMACIÓ
La 28a edició de la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya acull més de 700 alumnes, gaire bé 100 més que l’any passat, i més de 20 escoles i universitats d’animació d’arreu del món en el marc de l’Animac Campus
Durant quatre dies, ha rebut 52 professionals acreditats i més de 30.000 assistents
Aquest matí han tingut lloc les sessions Animac Tranqui i Petit Animac Tranqui, adaptades per al públic amb trastorns de l’espectre autista (TEA)
El Premi Trajectòria s’entrega aquesta tarda en l’acte de cloenda a la dibuixant Roser Capdevila, que prèviament durà a terme una trobada i signatura de llibres
Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, ha tancat la 28a edició amb més de 30.000 assistents que, del 15 al 18 de febrer, han gaudit d’una programació dedicada a la diversitat en tots els seus vessants. En total s’han pogut veure 179 films: 8 llargmetratges, 4 migmetratges i 167 curtmetratges, dels quals 5 premieres mundials, 58 estrenes a Espanya, 32 a Catalunya i 2 estrenes internacionals.
La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Lleida, Pilar Bosch, ha celebrat “les xifres de record i l’exquisida programació d’enguany, tant a nivell tècnic com de continguts, sota el lema de la diversitat”. També ha posat èmfasi en què Animac no és només per a infants, sinó que “gran part de la programació és per a adults i encoratgem a tothom a venir en properes edicions”. Cal tenir en compte que, del 22 de febrer al 3 de març, bona part de les projeccions encara es podran veure a Filmin.
Per la seva banda, la directora d’Animac, Carolina López, ha destacat “l’excel·lent acollida de les projeccions, els tallers, les sessions d’Incubator i, especialment, les conferències que han fet ple en totes les sessions i fins i tot, en alguna, hi ha gent que s’ha quedat fora”. Per a la directora, l’èxit de l’edició “és el reflex del moment espectacular que viu l’animació catalana, espanyola i internacional, demostrant tot el potencial que té com a eina d’expressió d’artística, que és el que defensem a l’Animac”.
López ha explicat que els i les artistes li han transmès que és una mostra molt professional, tant a nivell d’organització com tècnic, “ens omple d’orgull que tinguin aquesta percepció perquè significa que respectem molt l’obra dels i les cineastes”. Ha assegurat també que convidats i professionals “queden molt impressionats sobre com treballem l’educació, des de les estapes d’educació infantil, primària i secundària amb sales de 900 butaques plenes d’escolars gaudint de cinema animació independent fins a estudis superiors”.
En aquest sentit, cal destacar que Animac ha tancat la 28a edició amb 725 persones inscrites a l’Animac Campus, gairebé 100 més que en l’edició anterior, provinents de 20 escoles i universitats d’animació de l’Aragó, Madrid, la Comunitat Valenciana i arreu de Catalunya. Destaquen també les 52 acreditacions professionals rebudes.
En la darrera jornada d’Animac, s’han dut a terme les sessions Animac Tranqui i Petit Animac Tranqui, adaptades per al públic amb trastorns de l’espectre autista (TEA) mitjançant una programació caracteritzada per animacions amb transicions més lentes, temàtiques especialment seleccionades i de baix impacte visual i sonor. La primera, per a joves i adults, i la segona, per a infants. Aquesta proposta, una novetat d’enguany, respon a l’objectiu de fer la Mostra més accessible.
Pel que fa a les activitats d’aquesta tarda, la dibuixant Roser Capdevila rebrà el Premi Trajectòria en la cloenda d’Animac, en reconeixement al seu llegat i a la capacitat de crear obres que han penetrat en la cultura popular, com Les Tres Bessones, que han passat del paper a la pantalla i ja formen part de l’imaginari col·lectiu al nostre país. Durant l’acte també es projectaran els millors curts, votats pel públic, i l’animatic creat en el taller del director Toni García i l’animador Lluís Viciana en col·laboració amb Down Lleida.
Prèviament, Capdevila durà a terme una trobada i signatura de llibres al foyer de la Llotja. A més, durant la Mostra, a l’espai Open Screen s’han projectat capítols de les sèries Les Tres Bessones i Les tres bessones bebès, de la il·lustradora barcelonina, i també s’ha pogut veure la pel·lícula Les Tres Bessones i Gaudí.
La projecció del llargmetratge Four Souls of Coyote tancarà la 28a edició de l’Animac més divers. Dirigit pel consumat director d’animació Áron Gauder (Premi Cristall d’Annecy), el film presenta una aventura èpica que explica el mite de la creació dels nadius americans. A través d’una reinterpretació única de la creació de l’univers, la pel·lícula destaca la necessitat urgent de viure en harmonia amb l’entorn abans no sigui massa tard.