LA DIRECTORA DONOSTIARRA ISABEL HERGUERA, PREMI HONORÍFIC D’ANIMAC 2024
Rebrà el guardó en la 28a Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya que se celebrarà a Lleida del 15 al 18 de febrer de 2024
Animac projectarà una retrospectiva amb la seva obra, incloent-hi el seu primer llargmetratge “El sueño de la sultana”, guardonat amb el Premi Cinema Basc en el passat Festival de Sant Sebastià i nominat als Premis Goya 2024
L’Espai Cavallers acollirà una exposició amb dibuixos originals del film “El sueño de la sultana”
La 28a edició d’Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, que organitza l’Ajuntament de Lleida del 15 al 18 de febrer de 2024, atorga el Premi Honorífic a Isabel Herguera (Sant Sebastià, 1961), artista visual, directora, productora i docent de cinema d’animació amb una llarga trajectòria internacional, i gran coneixedora d’Animac, ja que en va ser la directora del 2003 al 2011.
Animac li dedicarà a Isabel Herguera una retrospectiva amb la projecció d’una selecció dels seus curtmetratges, incloent-hi el seu primer i esperat llargmetratge “El sueño de la sultana” (Espanya, Alemanya, 2023), nominat als Premis Goya d’enguany i amb el qual va estar nominada a la Concha d’Or i va guanyar el Premi Cinema Basc en el passat Festival de Sant Sebastià. A més, la directora donostiarra oferirà una masterclass per al públic d’Animac on repassarà el seu treball dins el món del cinema d’animació.
“És per a nosaltres un plaer comptar amb Isabel Herguera en la pròxima edició de la Mostra i atorgar-li el màxim guardó d’Animac, per la seva contribució al món del cinema d’animació tant nacional com internacional”, destaca l’actual directora d’Animac, Carolina López. “Serà la primera espanyola guardonada amb el Premi Honorífic d’Animac, ja que, fins ara, aquesta distinció ha estat per a creadors internacionals de primeríssim nivell, i sempre cineastes amb una visió molt personal i independent, com la d’Isabel Herguera”, apunta López.
A més de la retrospectiva i la masterclass d’Isabel Herguera, el públic d’Animac podrà aproximar se al seu procés creatiu visitant l’exposició “El sueño de la sultana” que acollirà l’Espai Cavallers de Lleida (carrer Cavallers, 31-33) on s’exposarà una selecció de dibuixos originals i altres materials de la pel·lícula.
ISABEL HERGUERA, PREMI HONORÍFIC
Directora de cinema d’animació amb una formació i una experiència professional internacional, Isabel Herguera es va llicenciar en Belles Arts per la Universitat del País Basc, va prosseguir els seus estudis a la Kunstakademie de Düsseldorf com a alumna del vídeo artista Nam June Paik, i va completar la seva formació amb un màster al Califòrnia Institute of the Arts, CalArts, de Los Angeles.
Del 1990 al 2003 va residir a Los Angeles on va treballar com a animadora per a Acme Filmworks, Klasky Csupo i per a directors com Maureen Selwood, Raimund Krumme i Sue Laughlin o Paul Vester, i va col·laborar en vídeos musicals com All around the world d’Oasis (1997) o el CD-Rom interactiu de Sting All this Time (1996). El 1996 va muntar Loko Pictures, un estudi d’animació on va produir i va dirigir treballs per a clients com Philip Morris, FOX, Procter and Gamble i HBO, entre d’altres.
L’any 2003 torna a Europa per dirigir Animac i coordinar el Laboratori d’Imatge en Moviment d’Arteleku a Sant Sebastià. Durant aquests anys realitza diversos curtmetratges com “La gallina ciega” (Espanya, 2005); “Ámár” (Espanya, 2010); “Bajo la almohada” (Espanya, 2012); “Amore d’inverno” (2014), ”Kutxa beltza” (Espanya, 2016); “La mujer ilustrada” (Espanya, 2023) i produeix “Berbaoc” (Espanya, 2007) i “Sailor’s Grave” (Espanya, Colòmbia, Xina, Oman, 2014). El 2023 dirigeix “El sueño de la sultana” (Espanya, Alemanya, 2023), el seu primer llargmetratge.
Actualment, Herguera compagina la seva obra cinematogràfica amb la feina de professora d’animació a la Kunsthochschule für Medien a Colònia (Alemanya).
ANIMAC DIVERSITY PROJECTARÀ “EL SUEÑO DE LA SULTANA”, UNA HISTÒRIA FEMINISTA
En una edició dedicada a la diversitat, Animac projectarà “El sueño de la sultana”, dirigit per Herguera i basat en un conte clàssic de la literatura utòpica feminista escrit per l’autora Begum Rokeya Hossain i publicat el 1905 que descriu un país governat per les dones.
La pel·lícula tracta temàtiques d’interès social com el feminisme i com trencar amb la discriminació de gènere; l’educació com a instrument d’alliberament de l’ésser humà; el somni i la utopia, amb una reflexió del filòsof Paul B. Preciado sobre la càrrega de valor polític dels somnis, que són la premissa necessària del pensament crític; la responsabilitat personal de l’individu enfront de si mateix i els altres; l’ecologia i l’harmonia amb la natura; la sexualitat incidint en la riquesa de les manifestacions sexuals i d’estima sense judicis de moralitat; la violència envers les dones, i el pacifisme, entre altres.
Inés, la protagonista, és una jove donostiarra incapaç de somiar i una mica perduda que descobreix accidentalment el llibre El sueño de la sultana on es descriu el País de les Dones, un lloc on les dones són totes científiques i tenen el poder mentre que els homes estan tancats a casa, limitats per la seva ignorància. Fascinada per aquest clàssic de la literatura utòpica feminista, i per la seva autora, l’escriptora i activista musulmana Begum Rokeya Hossain, Inés s’embarca en un viatge iniciàtic a través de l’Índia a la recerca de les traces de l’autora i del País de les Dones.
El film compta amb la col·laboració d’artistes índies de Mehndi (tatuatges temporals amb henna) i d’animadores independents com ara Maria Manero, Izibene Oñederra i Rocío Álvarez (autora de la imatge d’Animac), entre d’altres.
ANIMAC 2024 “DIVERSITY”
Animac tindrà com a temàtica la diversitat al cinema animat sota el lema “Diversity”. En els darrers anys la indústria del cinema d’animació està fent passos cap a una major diversitat en termes de veus, històries i personatges. Els estudis han reconegut la importància de reflectir la riquesa d’experiències humanes, representant no només diverses cultures, sinó també una varietat d’identitats de gènere, orientacions sexuals i habilitats físiques i cognitives.
La diversitat serà el leitmotiv d’una programació que s’anunciarà més endavant per rebre a Lleida el millor del cinema d’animació amb sessions monogràfiques i retrospectives, a més d’una acurada selecció de curtmetratges i llargmetratges de recent creació d’arreu del món, conferències i masterclasses per a tot tipus de públic.
A més d’estar present la temàtica de la diversitat en els films, la pròxima edició d’Animac s’obre a integrar col·lectius que fa anys que treballen i reivindiquen la inclusió des de diferents vessants. Els espais estaran adaptats, hi haurà un Punt Lila, i es programaran sessions relaxades pensades per a persones amb necessitats especials, entre altres novetats.