LA DIBUIXANT PILARÍN BAYÉS, PREMI TRAJECTÒRIA D'ANIMAC 2023

2 de febrer de 2023

La Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya guardona Bayés per la seva magnífica obra al llarg de la seva carrera com a dibuixant, que ha calat en l’imaginari de creadors i creadores

A la Mostra es projectarà L’illa del far, sèrie de la il·lustradora, i es durà a terme una trobada i signatura de llibres amb l’autora, entre altres activitats

La 27a edició d’Animac se celebra a Lleida del 23 al 26 de febrer i online a través de la plataforma Filmin del 3 al 12 de març de 2023

 

Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, organitzada per l’Ajuntament de Lleida, atorga el Premi Trajectòria de l’edició d’enguany a la dibuixant Pilarín Bayés (Vic, 1941) en reconeixement a la seva magnífica obra com a il·lustradora, que ha calat en l’imaginari de creadors i creadores, també de l’entorn de l’animació, i que alhora ha anat omplint d’imaginació i vida les llars, escoles i carrers al llarg de tots aquests anys. Durant la Mostra es projectarà L’illa del far i es farà una trobada i signatura de llibres amb l’autora, entre altres activitats. 

“La Pilarín és la nostra Richard Scarry, no tant pel traç, molt diferent del de l’autor americà, sinó per la capacitat de crear mons immersius on passen moltes coses i tothom està molt ocupat fent de tot”, expressa la directora d’Animac, Carolina López, que afegeix que adora “aquest bigarrament deliciós dels dibuixos de la Pilarín, les línies corbes dels seus personatges tan nostres (en Patufet, castellers, correfocs…) i la representació d’uns espais també molt familiars, com ara els nostres carrers, pobles i monuments”. En aquest sentit, assegura que “des de petita aquests dibuixos m’han convidat a endinsar-me en un altre món, a saltar d’un personatge a un altre, descobrint la narrativa en les seves il·lustracions i imaginant la relació entre els diferents personatges”, alhora que recorda que “la Pilarín va signar la sèrie de TV3 L’illa del far i el seu univers infinit donaria encara per moltes més animacions”. La directora d’Animac també remarca que “la seva petjada en artistes digitals que treballen en videojocs i animació, com ara el jove Carles Dalmau, és evident”

Bayés és la ninotaire i il·lustradora infantil més prolífica d’entre el segle XX i el XXI, amb una producció de més de 920 llibres, alguns traduïts a vuit idiomes, i milions de dibuixos. L’any 1964 va publicar el seu primer conte per a infants El meu pardal i va començar a col·laborar amb la revista Cavall Fort. Des de llavors ha il·lustrat centenars de llibres didàctics o narratius, auques o cartells.

De fet, els seus dibuixos es poden trobar en innombrables publicacions i exposicions, però també va introduir-se en el món de l’animació. Aquesta immersió es va dur a terme amb L’illa del far (Espanya, 2011), una sèrie d’aventures protagonitzada per la Dana i produïda per TV3.

Durant la Mostra, a l’espai Open Screen es projectarà aquesta sèrie i el diumenge 26, a les 18.00 h, es durà a terme una trobada amb Bayés i signatura dels seus llibres al foyer principal de La Llotja. També hi ha previstes més activitats relacionades amb la il·lustradora, que es donaran a conèixer pròximament.

 

Animac 2023 “LatAm boom!”, presencial a Lleida del 23 al 26 de febrer i online del 3 al 12 de març

Organitzada per l’Ajuntament de Lleida del 23 al 26 de febrer presencialment i online a través de la plataforma Filmin del 3 al 12 de març de 2023, la 27a edició d’Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, celebra enguany la creativitat de l’animació llatinoamericana sota el lema “LatAm boom!”, amb senyals de la identitat del territori com la riquesa cultural, la cerca d’històries i estètiques pròpies, la diversitat, el realisme màgic o el compromís politicosocial. 

Comptarà amb el millor del cinema d’animació amb sessions monogràfiques i retrospectives, a més d’una acurada selecció de curtmetratges i llargmetratges de recent creació d’arreu del món, exposicions, conferències i masterclasses per als amants de l’animació.

 

Adjuntem fotografia de Pilarín Bayés, Premi Trajectòria d’Animac 2023

En aquest enllaç podeu descarregar fotogrames del curtmetratge d’animació “L’illa del far”: https://bit.ly/3jnHAfk

 

MÉS INFORMACIÓ

Premsa Animac

682437748

premsa@animac.cat

www.animac.cat