Phil Tippett
Premi Animation Master 2022
Biografia
La imaginació llegendària
La paraula Mestre adquireix sentit en parlar del dos cops oscaritzat mag dels efectes especials Phil Tippett (Califòrnia, Estats Units, 1951).
Phil Tippett és el talent darrere de l’animació i el disseny d’algunes de les millors criatures fantàstiques de la història del cinema. Rancor, AT-AT Walkers o Tauntaun a Star Wars, Behemoth, Abe Sapien a Hellboy (2019), el mateix Robocop (1987) i els dinosaures de Jurassic Park (1993) han estat tocats per la mà de Tippett, a les ordres de directors com Guillermo del Toro i Steven Spielberg, entre molts altres.
Amb cinc anys, el petit Phil va veure King Kong (1933) i en va quedar meravellat. Poc podia imaginar que ell seria el continuador dels grans animadors d’efectes especials americans amb el pioner Willis O’Brien (1886-1962), animador d’aquell goril·la gegant al capdavant, per continuar amb Ray Harryhausen (1920-2013), animador d’inoblidables animals prehistòrics, i acabar amb el mateix Tippett, abans que el 3D desterrés la preciosa imperfecció de l’stop motion de la indústria del cinema. Dels tres, Tippett és el que ha viscut la transició de l’animació manual en stop motion als sofisticats efectes digitals.
La seva carrera es va enlairar quan George Lucas el va fitxar a Industrial Light & Magic per realitzar l’escena en què uns personatges jugaven als escacs hologràfics a Una nova esperança (1977), de la nissaga Star Wars.
Va guanyar un Oscar l’any 1984 per El retorn del Jedi (1983), i un altre per Jurassic Park l’any 1994. A més, compta amb sis nominacions, un premi Bafta, dos Emmys i el premi Georges Méliès Award de la Visual Effects Society dels Estats Units.
Avui té el seu propi estudi a Berkeley, Tippett Studio, on ha produït la pel·lícula de la seva vida: Mad God (2021). Trenta anys de concepció, disseny, creació i animació d’un món distòpic i brutal d’una imaginació sense límits.