Anca Damian

Convidats, Honorífic
Edició · 2023

ANCA DAMIAN, PREMI HONORÍFIC D’ANIMAC 2023

Premi Honorífic 2023

Biografia

Nascuda a Romania, Anca Damian va estudiar a l’Acadèmia de Teatre i Arts Cinematogràfiques de Bucarest on es va llicenciar en Cinematografia i posteriorment va obtenir un doctorat en Arts, Cinema i Mitjans de Comunicació. Ha treballat com a directora, guionista i productora de diversos documentals sobre temes relacionats amb l’art i ha estat directora de fotografia de dos llargmetratges i diversos curtmetratges.

El seu segon llargmetratge, el documental d’animació, “Crulic: The Path to Beyond” (Romania, 2011), va aconseguir el Premi Cristal d’Annecy 2012, ha estat seleccionat en més de 150 festivals internacionals com Locarno i Telluride, i ha rebut més de 35 premis internacionals.

La seva extensa filmografia inclou títols com “The Magic Mountain” (Romania, 2015) Premi a la Millor Pel·lícula als festivals de Zagreb i d’Amiens, i Premi Audentia d’Eurimages, entre altres guardons; “Moon Hotel Kabul” (Romania, 2018) guardonat amb el Premi al Millor Director a Varsòvia i Premi Mirada Internacional al Festival de Cinema de Madrid; “Marona’s Fantastic Tale” (Romania, França i Bèlgica, 2019) distingit amb el Premi Especial del Jurat al festival Animation Is Film de Los Angeles, Premi André-Martin a la Millor Pel·lícula Francesa d’Animació al Festival d’Annecy 2021 i Gran Premi al Festival Anime de Tòquio 2020, entre altres guardons.

Més recentment ha estrenat “The Island” (Romania, 2021), una faula musical sobre el mite de Robinson Crusoe al revés. Robinson és metge i la seva solitud és voluntària en una illa envaïda per migrants, ONG i guàrdies. Ell salva Divendres, nàufrag, únic supervivent d’un vaixell il·legal de refugiats. Durant el seu viatge a l’illa, Robinson es troba éssers i esdeveniments extraordinaris. S’enfrontarà als afers corrents a través de la poesia visual i el simbolisme en un món on tothom busca el seu paradís. La direcció artística d’aquest film la signa la reconeguda il·lustradora Gina Thorstensen, autora del cartell d’Animac en les dues edicions anteriors de la Mostra i que enguany ha cedit el relleu a la il·lustradora i animadora valenciana Rocío Álvarez, que ha donat forma al cartell i a la careta animada d’Animac 2023.

Actualment, està immersa en la producció del seu quart llargmetratge d’animació titulat “Starseed”, que planteja la història d’una noia albina que intenta sobreviure en un barri pobre de Zimbàbue anomenat irònicament Los Angeles. La història en 3D utilitza l’eina narrativa per crear un personatge amb un anhel per allò que està més enllà del seu entorn familiar, físic i personal. Per a aquest projecte, Damian compta, un cop més, amb la directora d’art Gina Thorstensen.