Georges Schwizgebel

Convidats, Honorífic
Edició · 2022

Premi Honorífic 2022

En un any dedicat a la força de la imaginació, Animac concedeix el seu Premi Honorífic a un dels grans mestres de l’animació europea, el realitzador i dissenyador Georges Schwizgebel.

Biografia

El vertigen creatiu 

En un any dedicat a la força de la imaginació, Animac concedeix el seu Premi Honorífic a un dels grans mestres de l’animació europea, el realitzador i dissenyador Georges Schwizgebel (Renconvilier, Suïssa, 1944).

Artesà de la fluïdesa, ha trobat solucions imaginatives per realitzar calculats jocs visuals i transicions entre escenes, utilitzant moviments de càmera físicament impossibles si no fos per l’art de l’animació. Aquest estil original i virtuós de narrar i animar a través de tècniques variades i plàstiques l’ha convertit en tot un referent dins de l’animació internacional. La seva obra combina el dibuix a mà i la pintura acrílica sobre acetat amb una forta intenció experimental i colorista hereva dels moviments artístics postimpressionistes. Explora des de temes clàssics com ara la mitologia i els contes (Le vol d’Icare, L’homme sans ombre, Le ravissement de Frank N. Stein, La jeune fille et les nuages…) i llibrets d’òpera (Erlkönig) fins a reflexions sobre l’espai i la pintura (Jeu, Le sujet du tableau) i homenatges a altres artistes com Rodolphe Töpffer (Zig Zag) o Paolo Uccello (La bataille de San Romano). La música és la principal veu narradora d’un cinema sense diàlegs, amb partitures de Prokófiev, Mendelssohn, Rachmaninov, Schubert i Liszt, a banda de compositors contemporanis que ens atrapen amb imatges dins d’imatges i loops, en una mise en abyme hipnòtica.

 

Amb Le vol d’Icare (1974) inicia una carrera que actualment suma vint pel·lícules que han guanyat nombrosos premis en prestigiosos festivals internacionals com ara Cannes, Annecy, Zagreb, Hiroshima, Stuttgart, Ottawa i Espinho. El seu film La course à l’abîme (1992) se cita regularment com una de les millors pel·lícules d’animació de tots els temps, i la seva darrera pel·lícula, Darwin’s Notebook (2020), ha estat reconeguda com el millor film animat suís de l’any 2021.

 

És un dels grans noms del cinema d’animació contemporani, reconegut amb els més prestigiosos guardons. El 2017 va rebre el Cristall d’Honor del Festival d’Annecy, el 2018 el Premi d’Honor del cinema suís, el 2019 va ser nomenat Oficial de l’Ordre de les Arts i les Lletres (França) i el 2020 va rebre el Premi a la Trajectòria a l’Animafest de Zagreb.

 

Animac vol reconèixer un singular animador amb una veu pròpia, reconeguda i recognoscible, que no ha deixat de fascinar el públic en aquests gairebé cinquanta anys de trajectòria. Aquest premi va acompanyat d’una completa retrospectiva de la seva obra, incloent l’estrena a Espanya del seu darrer film, Darwin’s Notebook, i la projecció del seu guardonat curtmetratge Erlkönig (2015), la banda sonora del qual serà interpretada en directe al piano per la concertista Emma Stratton.