Miguel Gallardo

Trajectòria
Edició · 2022

Premi Trajectòria 2022

Biografia

Animac té l’honor d’atorgar al dibuixant Miguel Gallardo (Lleida, 1955) el Premi Trajectòria 2022 per la seva brillant carrera com a il·lustrador i narrador d’històries gràfiques i per la seva desbordant imaginació a l’hora d’expressar-se a través dels seus personatges.

 

Gallardo és un dels autors de còmic i il·lustradors més destacats dels darrers quaranta anys al nostre país. Conegut per ser el creador de Makoki el 1977, el personatge més emblemàtic del còmic underground espanyol dels anys vuitanta, va ser també membre fundador i col·laborador habitual de la històrica revista contracultural El Víbora

 

A partir dels anys noranta, Gallardo inicia una prolífica trajectòria com a il·lustrador de premsa i llibres que culmina amb una sèrie de novel·les gràfiques molt personals, carregades de referències autobiogràfiques, com Un largo silencio (2011), sobre el seu pare i la Guerra Civil, o l’aclamada Maria i jo (2007), que narra les aventures de la seva filla amb autisme, per la qual va rebre el Premi Nacional de Còmic de Catalunya.

 

El 2009 Félix Fernández de Castro va dirigir el documental María y yo, protagonitzat pel propi Gallardo i Maria i amb segments animats. Més endavant, Gallardo va realitzar el curtmetratge animat El viaje de María (2010), una meravellosa lliçó autobiogràfica sobre com uns pares afronten l’autisme de la seva filla. 

 

El 2015 reprèn el relat de la vida amb la seva filla Maria amb la novel·la gràfica Maria compleix 20 anys, sobre els nous reptes que venen després d’haver superat l’adolescència, i més recentment ha publicat Algo extraño me pasó camino de casa (2020), on narra la seva experiència hospitalària quan li extirpen un tumor del cap i la seva vida posterior en plena pandèmia.

 

A banda de ser col·laborador habitual com a il·lustrador a mitjans nacionals com La Vanguardia o el Diari Ara i diferents publicacions internacionals com el Herald Tribune, The New York Times i The New Yorker, Gallardo ha estat president de l’APIC (Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya). 

 

Compromès amb la visibilització del propi mitjà i de l’autisme, s’ha convertit en un carismàtic comunicador en aquests àmbits i ha creat magnífics tallers i materials didàctics.