Pilarín Bayés
PILARÍN BAYÉS, PREMI TRAJECTÒRIA D’ANIMAC 2023
Premi Trajectòria 2023
Biografia
La carismàtica dibuixant catalana Pilarín Bayés (Vic, 1941) rep el Premi Trajectòria Animac d’enguany. La Mostra vol reconèixer la seva obra com a il·lustradora, la qual, durant dècades, ha arrelat en l’imaginari de creadors i creadores i ha omplert de color i vida infinitat de llars, escoles i carrers. Els seus dibuixos, plens de gràcia i ironia, conviden petits i grans a endinsar-se en mons imaginaris i descobrir tota una rica narrativa en la seva representació del món.
De la Pilarín destaca la seva imaginació a l’hora de recrear contes clàssics i la seva inventiva en els relats nous, així com la capacitat de crear mons immersius on passen moltes coses i tothom està molt ocupat fent tota mena d’activitats. La representació de personatges icònics catalans com en Patufet i indrets culturalment molt propers, com ara ciutats, pobles i edificis d’arreu del territori català, la situa com una de les nostres creadores més distingides i apreciades.
Pilarín Bayés va estudiar a la Facultat de Belles Arts de Barcelona, on va ser descoberta per la pedagoga Marta Mata, que va introduir-la en el món professional. Compta amb una extraordinària producció de gairebé un miler de llibres, alguns traduïts a vuit idiomes, i milions de dibuixos. L’any 1964 va publicar el seu primer conte per a infants, El meu pardal, a l’editorial La Galera i va començar a col·laborar amb la revista Cavall Fort. Des de llavors ha il·lustrat centenars de llibres didàctics o narratius, auques o cartells. També ha fet exposicions d’obra original, i els seus dibuixos s’han aplicat a tot tipus de suports i formats. El 2011 va crear la sèrie animada L’illa del far, un Robinson Crusoe en versió infantil protagonitzada per la Dana, una nena que viu en un far-robot en una illa on ha anat a parar després d’un naufragi. La sèrie animada és una coproducció de Televisió de Catalunya i Editorial Claret i es projecta durant la Mostra.
La Pilarín ha rebut multitud de premis al llarg de la seva prolífica carrera, incloent la Creu de Sant Jordi i el Premi Crítica Serra d’Or. És un honor per a Animac que hagi acceptat aquest premi i tenir-la a Lleida en aquesta ocasió tan especial.